2021-1-TR01-KA121-VET-00010313

Sektör-Mesleki ve Teknik Eğitimcileri Buluşması Çalıştayı

SEKTÖR VE MESLEKİ TEKNİK EĞİTİMCİLERİN BULUŞMASI

Kapsam ve İçerik Sektör Buluşması Çalıştayında; İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyonu Çalıştayı, yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.  Programa Vali Yardımcımız Sayın İbrahim Özkan, Ak Parti Burdur Milletvekilleri Sayın  Bayram Özçelik, Sayın Yasin Uğur, Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Hülya Eraslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Asım Ertilav,  İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Nesrin Kakırman Akademisyenler, Mesleki Eğitim veren okulların öğretmen ve müdürleri ile Meslek Kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Çalıştayın amacı işletme sahiplerinin yurt dışı bağlantılarından faydalanmak, yerelde öğrencilerin staj faaliyetlerinin verimliliğini arttırmak ve ileri vadede öğrencilere istihdam olanaklarının arttırılabilmesi için çözüm önerileri geliştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda sektörden iş insanlar, uzmanlar, konsorsiyum üyesi olan mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarımızın müdürleri ve meslek öğretmenleri grup çalışmaları yapmışlardır. Ayrıca, Mesleki Eğitim Akreditasyonu kapsamında oluşturmuş olduğumuz web sitesinin tanıtımı yapılmıştır. Böylece, sektörden iş gücüne ihtiyaç duyan iş insanları web sitemizi inceleyebilecek ve site üzerinden iletişime geçip aradığı nitelikteki ara elaman ihtiyacını karşılayabilecektir. 

Değerlendirme ve Sonuçlar – Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyonu web sitemiz, sektördeki iş insanlarına tanıtılmıştır. – Erasmus+ programından faydalanan öğrencilere yerel sektörde pozitif ayrımcılık yapılmasına ilişkin önemli adımlar atılmıştır. – Mesleki ve Teknik eğitim veren okullar ile sektör arasında işbirliği protokollerinin arttırılması kararı alınmıştır.


Öğretmen Çalıştayı

Öğretmen Çalıştayında; hareketliliğe katılan öğretmenler ile daha önce Erasmus+ programından faydalanmayan öğretmenler buluşturuldu ve deneyim paylaşımlarının yapılması sağlandı. Çalıştay 3 oturum olarak planlanmıştır. 1. Oturumda hareketliliğe katılan öğretmenler edindikleri bilgi ve deneyimleri meslektaşlarına aktarmışlardır. 2.oturumda ise gerçekleştirilen hareketliliğe ilişkin kazanımların sürdürülebilirliğini sağlamak adına Sınai Mülkiyet Hakları (Patent, Faydalı Model, Tescil belgesi) ile ilgili uzman davet edilmiş ve öğretmenlerimize seminer verilmiştir. 3. Oturumda ise masa düzenine geçilerek katılımcıların 1. Dönem faaliyetlerine ilişkin fikirleri ve sürecin daha iyi yönetilmesi adına geliştirdikleri ‘çözüm önerileri’ verisi toplanmıştır. Çalıştayın bu bölümünde, katılımcılar yabancı dil, Erasmus+ projelerde ağ oluşturma yaygınlaştırma, sürdürülebilirlik, takip ve sektör işbirliği konularında çözüm önerileri geliştirilmiştir. Yabancı Dil konusuna yönelik; il genelindeki tüm mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarda uygulanmak üzere bir Yabancı Dil projesinin oluşturulması, – Tüm mesleki ve teknik eğitim veren kurumları öğrenci ve öğretmenlerine ait yabancı dilde etkileşimde bulunabilecekleri bir sosyal medya grubunun oluşturulması, – Yabancı Dil öğretmenlerinin mesleki gelişimlerine destek verici etkinliklerin planlanması gerektiği’ Takip, Sürdürülebilirlik konusuna yönelik; – Kısa dönem öğrenci hareketliliğine katılan öğrencilerin edindikleri bilgi ve becerileri akranlarına aktarması için ‘akran etkileşimi’ adı altında okul ve il düzeyinde çeşitli faaliyetlerin planlanması, – İş başı gözlem ve yapılandırılmış kurs faaliyetine katılan öğretmenlerin ise zümre öğretmenlerine yönelik bilgilendirme toplantılarının ve seminerlerin düzenlenmesi, – Kısa dönem öğrenci hareketliliğine katılan öğrencilerin istihdam durumlarının takip altına alınması, Sektör İşbirliği, İstihdam ve Ağ oluşturma – Kısa dönem öğrenci hareketliliğine katılan öğrencilerden kendi işini kuranlar ile yeni işbirlikçi çalışmaların yapılması, – Yurt dışı ihracatı yapan sanayi ve tarım sektöründeki iş insanlarına ziyaretler  gerçekleştirmek ve onların yurt dışı bağlantılarından faydalanılması, – Kısa dönem öğrenci hareketliliğine katılan öğrencilerin, sektör ile buluşturulması ve sektörden bu öğrenciler için istihdam konusunda pozitif ayrımcılık yapılması’   şeklinde öneriler geliştirmiştir. Böylece, mesleki eğitim akreditasyonu sürecinde ve sonucunda bu öneriler, kurumumuza rehber olmuştur.

Öğrenci Çalıştayı

Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyonu kapsamında 32 öğrenci ve 9 öğretmenimizin katılımıyla 21 Aaralık 2022 tarihinde  ‘Mesleki Eğitim Akreditasyonu Öğrenci Çalıştayı’ düzenlendi. Çalıştayda1.dönem konsorsiyum üyesi okullarımızdan hareketliliğe katılan öğrencilerimizle 2.dönem kapsamında konsorsiyum üyesi okullardan hareketliliğe katılacak öğrenciler bir araya geldiler. 3 Oturumda gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunda Hareketliliğe katılan öğrenciler, Avrupa’daki staj hareketliliğinde edindikleri bilgi ve deneyimleri akranlarına aktardılar. İkinci oturumda ise, projemizde de belirtildiği üzere öğrencilerimizin girişimci bireyler olması amacıyla Girişimcilik Semineri düzenlenmiştir. 3. Oturumda ise  ‘Yabancı Dil Temalı Yaratıcı Drama’ ve ‘Yabancı Dil Konseyi’ isimli atölye çalışmaları gerçekleştirilmiştir.  Böylece, öğrencilerin gözünden ‘yabancı dil nasıl daha eğlenceli hale getirilir, nasıl daha kolay öğretilebilir? Sorularına çözüm yolları aranmıştır.

Scroll to Top