Oğuzhan Mtal
Makedonya’nın Üsküp şehrinde 3-5 yaş grubu çocukların karışık bir sınıfta Eğitim –Öğretim aldığı Nikuleckreativa kreşinde Çocuk Gelişimi alanı öğretmenleri 1 haftalık iş başı gözlem faaliyetini gerçekleştirmişlerdir. Öğretmenlerimizin gözünden işbaşı gözlem faaliyetine ilişkin gözlem ve yorumları aşağıdadır:
Çocuklar okula gelip kahvaltılarını yaptıktan kısa bir süre sonra hazırlanarak; sırt çantalarına sularını koyuyorlar, şapkalarını takıyorlar, bahçeye çıkıyor ve öğretmen gözetiminde şehir parkına doğru yola çıkıyorlardı.3-5 yaş grubu çocuklar kilometrelerce yolu yorulmadan kurallı bir şekilde yürüyorlardı. Bu süreç bir gün süren bir etkinlik değildi Nikuleckreativa çocukları için her gün kahvaltıdan sonra günü şehir parkında tamamlıyor etkinlikleri orada planlayıp uyguluyorlardı. Hayran olmamak elde değildi 3 yaşındaki çocuğun sırtında çantası ve susadığı zaman durup çantasından suyunu içip tekrar yola devam etmesi, Parka geldiğimizde öğretmenleriyle doğada şarkı söylemeleri, kendi oyunlarını kurmaları çok güzeldi. Haftada bir gün dağa tırmanmaları ve köy evlerini dolaşarak doğayı farklılıkları yaparak yaşayarak keşfetmeleri, sorunlar için çözüm yolları bulmaları bizleri kendilerine hayran bırakmıştı.
İş Başı Gözlemi tamamlayıp okulumuza döndüğümüz zaman Uygulama Anaokulumuzda öğrencilerimize bizi heyecanlandıran öğrenme ortamlarını oluşturmak için adım attık. İlk olarak tüm okul parka yürüyerek gidip öğle yemeğine kadar öğrencilerimizle farklı tecrübeler geçirme ortamı sağladık. Çocuklar çok mutlu oldular. Okul olarak geleneksel her yıl yaptığımız orman kampı ve 1 günümüzü akşama kadar ormanda geçirme deneyimimize yürüyerek parkta geçirmeyi de eklemiş olduk. Kültürümüzden izler taşıyan Makedonya/Üsküp bizleri kendi evimiz sıcaklığını hissettirmiş ve misafirperverlikleriyle halen görüştüğümüz ve paylaşım yapabildiğimiz dostluklar oluşturmamızı sağladı.
Tefenni MTAL
Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3 öğretmeni ile birlikte, 17-23 Temmuz 2023 tarihlerinde, Almanya’nın Dorsten şehrine, işbaşı gözlem hareketliliği gerçekleştirdi. Kimya öğretmeni; gübreleme ve hastalık-zararlı mücadelesinde kullanılan kimyasalları ve uygulama yöntemlerini gözlemleme yaparken, Tesisat Öğretmeni ise, başta sulama ve topraksız tarım teknolojilerinin tesisat montaj süreçlerini gözleme imkanı bulmuştur. Tarım teknolojileri öğretmeni ise, alternatif tarımsal ürün yetiştiriciliği, modern yetiştirme tekniklerini ve tarımda yenilebilir enerjilerin kullanım alanlarını gözlemleme yapmıştır.
Yapılan harekelilik ile; çağın yeniliklerine uygun mesleki yeterliliklere sahip, donanımlı iş gücü sağlayan, istihdam yaratan ve farklı bir kültürün içinde olmanın yansımasının bilincinde olan bireyler yetiştirerek onları mesleklerine hazırlayan okul alanları kazandırmak, güncel ihtiyaçlara cevap vermek ve iş gücü istihdamı sağlamak amacıyla, eğitim veren okullarımızda modern cihazlarla çağın gerektirdiği şekilde yenilikçi yöntem ve teknolojilerle eğitim ve öğretime devam etmek amaçlanmıştır. Hareketlilik sonrasında yapılan yaygınlaştırma çalışmaları öncelikle okuldan başlanmış, okul bünyesinde öğrenci ve öğretmenlere yönelik seminer, söyleşi ve konferanslar yapılmış, ilçe genelinde seminer düzenlenmiş, il genelinde de sergi ve çalıştaylara katılım sağlanmıştır. Ayrıca yerel ve sosyal medya aracılığıyla yaygınlaştırma çalışmaları devam etmektedir.